Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Προσέλκυση ελλήνων εφοπλιστών από το City του Λονδίνου


london cityΠαράλληλα, η νέα κίνηση που έχουν κάνει μεγάλοι ελληνικοί εφοπλιστικοί οίκοι είναι να ανοίξουν γραφεία στο Ντουμπάι

Έντονη δραστηριότητα να προσελκύσει ακόμη περισσότερες ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες στο City του Λονδίνου παρουσιάζει από το 2014 η πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας απευθύνοντας σε έλληνες πλοιοκτήτες για να συζητήσουν το θέμα και εκμεταλλευόμενη την κρίση που υπάρχει στις σχέσεις εφοπλιστών με την το κράτος.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα μέσα της περασμένης άνοιξης, στο πλαίσιο ναυτιλιακής εκδήλωσης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Andi Case, διευθύνων σύμβουλος του αγγλικού ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons Platou απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο που αποτελείτο από μεγάλα ονόματα της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας είπε:



«Είναι μεγάλη μου τιμή να απευθύνομαι σε αυτό το κοινό που αντιπροσωπεύει την ελληνική ναυτιλία η οποία είναι η μεγάλη δύναμη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Χωρίς τη ναυτιλία ο κόσμος θα σταματούσε να λειτουργεί. Η αξία του ελληνικού στόλου είναι 100 δισεκατομμύρια δολάρια και οι παραγγελίες 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ελληνική ναυτιλία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι είναι ο εθνικός θησαυρός για την Ελλάδα και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Σε διαφορετική περίπτωση πολύ ευχαρίστως να σας υποδεχθούμε στο Λονδίνο».

Παράλληλα, η νέα κίνηση που έχουν κάνει μεγάλοι ελληνικοί εφοπλιστικοί οίκοι είναι να ανοίξουν γραφεία στο Ντουμπάι. Ο ένας μετά τον άλλο οι Έλληνες πλοιοκτήτες στήνουν επιτελείο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Το Ντουμπάι είναι σημαντικός κόμβος ναυτιλίας και εμπορίου, που συνδέει τις αγορές της Ασίας με την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο περιφερειακό και διεθνή λιμένα, υποστηριζόμενο από υψηλού επιπέδου τεχνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες logistics καθώς και προηγμένες υποδομές» επισημαίνουν στελέχη της ελληνικής ναυτιλίας.

Στο παιχνίδι της προσέλκυσης όμως έχει μπει και το Χόνγκ Κόνγκ μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις. Με μία επικοινωνιακή εκστρατεία προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες για τα πλεονεκτήματα που θα έχουν εάν μεταφέρουν τις εταιρείες τους στην Άπω Ανατολή. «Θέλουν να ενισχύσουν το νηολόγιό τους και να μεγαλώσουν τον ανταγωνισμό με τη Σιγκαπούρη και τη Σαγκάη.

Τα πλεονεκτήματα Χονγκ Κονγκ, είναι το ισχυρό επιχειρηματικό περιβάλλον, ειδικά για τη ναυτιλία, το έμπειρο εργατικό δυναμικό, ο τραπεζικός και χρηματοοικονομικός τομέας και οι ισχυρές νομικές παραδόσεις και δομές του» επεσήμαναν κύκλοι της Ακτής Μιαούλη.

14-7-2015
protothema.gr