Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Περιορίζονται οι πιέσεις στις εξαγωγές, αλλά ανεβαίνουν οι εισαγωγές 20:25 - Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014 www.newsbeast.gr


Περιορίζονται οι πιέσεις στις εξαγωγές, αλλά ανεβαίνουν οι εισαγωγέςΟ συνδυασμός αυτός προκάλεσε νέα αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας

«Σημάδια» περιορισμού των πιέσεων στις ελληνικές εξαγωγές στο επτάμηνο του 2014, καταγράφονται βάσει των προσωρινών στοιχείων του Ιουλίου. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), καταγράφεται μεν μείωση κατά 1,1% στη συνολική αξία των εξαγωγών, ωστόσο, προκύπτει αύξηση κατά 1,9% στις εξαγωγές των υπόλοιπων κλάδων, πλην πετρελαιοειδών.



Τα στοιχεία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει της καταγραφής τάσεων, μετά την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, εξαιτίας των πρόσφατων ανακοινώσεων και μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ υπογραμμίζεται ότι συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών προκαλώντας και νέα αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας

Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών μειώθηκε κατά 1,1% στα 2,45 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση κατά 1,9% (οριακά μεγαλύτερη έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για αύξηση 1,8%). Οι καλύτερες επιδόσεις του Ιουλίου, περιόρισαν τους ρυθμούς των εξαγωγών και σε επίπεδο επταμήνου, πλέον διαμορφώνονται στο -4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Μάλιστα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει ακόμη μικρότερη υποχώρηση, κατά 2,9%. Ειδικά για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2014, προκύπτει μείωση των εξαγωγών κατά 1,4% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 6,3% προς τις Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών πάντως, οι ελληνικές εξαγωγές εμφανίζονται μειωμένες κατά 2,2% προς τις ευρωπαϊκές Χώρες, έναντι μείωσης 4,1% προς τις Χώρες εκτός ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, εμφατικά συνεχίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και η άνοδος των εισαγωγών, τόσο σε συνολική αξία (+10,2%), όσο και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών (+9,4%), ξεπερνώντας μάλιστα και τις αρχικές εκτιμήσεις για αυξήσεις 10,1% και 9,3%, αντίστοιχα. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από υψηλότερες εισαγωγές από Τρίτες Χώρες (+23,7%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), ειδικά στις κατηγορίες των Μηχανημάτων, Χημικών, Βιομηχανικών και Διάφορων Βιομηχανικών Προϊόντων.

Το αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί ανόδου των εισαγωγών και σε επίπεδο επταμήνου να διαμορφωθούν πλέον στο +2,2% (ή +8,9% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).

Η άνοδος αυτή των εισαγωγών προκάλεσε και νέα αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, που στο επτάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 12,4 δισ. ευρώ, έναντι 11,14 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ (ή κατά 23,9%).