Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Norman Atlantic: Περιμένουν να κρυώσουν τα ελάσματα (UPD) 3/1/2015


φωτιά 2Κατά πάσα πιθανότητα αύριο και εφ όσον οι θερμοκρασίες στα γκαράζ επιτρέψουν την είσοδο των εμπειρογνωμόνων θα γίνει μία πρώτη αυτοψία των χωρών προκειμένου να διακριβωθεί αν σε αυτά υπάρχουν απανθρακωμένες σωροί . Η καταβροχή των ελασμάτων χώρων του πλοίου έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, απαγορευτεί από τις Εισαγγελικές αρχές προκειμένου να μην αλλοιωθούν στοιχεία που θα οδηγήσουν τις έρευνες σε αποτέλεσμα αλλά και χαθούν τυχόν στοιχεία στην περίπτωση που βρεθούν απανθρακωμένα πτώματα. Νωρίς το απόγευμα, πάντα με βάση τις πληροφορίες από ιταλικά μ.μ.ε. οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 180 βαθμούς ενώ υπήρχαν ακόμη μικροεστίες φωτιάς.
Αύριο αναμένονται και εμπειρογνώμονες του νηογνώμονα που παρακολουθούσε το πλοίο προκειμένου να εκτιμηθεί αν το πλοίο διατηρεί την πλευστότητα του καθώς δεν αποκλείεται να ρυμουλκηθεί στο λιμάνι του Μπάρι όπου και είναι η έδρα των Δικαστικών αρχών υπό τις οποίες διεξάγεται όλη η νομική διερεύνηση του τραγικού ατυχήματος του πλοίου.



Norman Atlantic: Ο λόγος τώρα στους εμπειρογνώμονες

«Για να μπορέσει να ανοίξει το γκαράζ του Norman μπορεί να χρειασθούν ακόμη και αρκετές ημέρες». Τούτο δήλωσε νωρίτερα σήμερα μεταξύ άλλων σε μερίδα των ιταλικών μ.μ.ε. ο εντεταλμένος για την έρευνα των αιτίων της τραγωδίας του Norman Atlantic ,εισαγγελέας Έττορε Καρντινάλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί πραγματογνώμονες ανέβηκαν στο Norman Atlantic, το οποίο έχει ρυμουλκηθεί στο Μπρίντιζι, μαζί με τις ιταλικές εισαγγελικές αρχές. Στο πλοίο υπάρχουν ακόμη εστίες φωτιάς και δεν αποκλείεται να χρειαστούν ημέρες μέχρι να μπορέσει να ανοίξει το γκαράζ και να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν σοροί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ιταλικό υπουργείο Μεταφορών ήδη ξεκίνησε έρευνα για την εξακρίβωση των ακριβών αιτιών της πυρκαγιάς, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, αναμενόταν να αφιχθεί νωρίτερα σήμερα το απόγευμα στο Μπρίντιζι και επιτροπή Ελλήνων εμπειρογνωμόνων. Οι εμπειρογνώμονες αναμένουν το άνοιγμα των γκαράζ καθώς εκεί θεωρείται ότι εκεί κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί μία πρώτη εικόνα για το ξεκίνημα της τραγωδίας και τα αίτιά της. Να σημειωθεί ότι ήδη στα χέρια των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται ο καταγραφέας του πλοίου («μαύρο κουτί») το οποίο και θα φωτίσει πτυχές της τραγωδίας αλλά και των ενεργειών της γέφυρας και των εντολών που δόθηκαν από τον πλοίαρχο και τους αξιωματικούς. Επισημαίνεται επίσης ότι η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας, μετά και από τις «κατηγορίες» που εκτόξευσε ο πλοίαρχος του μοιραίου πλοίου για χειρισμούς του θαλάμου έρευνας και διάσωσης έδωσαν αμέσως χθες στη δημοσιότητα τους χειρισμούς λεπτό προς λεπτό και οι οποίοι μαζί με τις καταγραφές φωνής και σημάτων τέθηκαν στη διάθεση των ελληνικών εισαγγελικών αρχών.
Από χθες στην Ιταλία βρίσκονται οι συγγενείς των εννέα Ελλήνων αγνοουμένων του «Norman Atlantic» που, με τη βοήθεια εκπροσώπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, έχουν σε επαφή με τις νομαρχίες του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε, οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι Έλληνες τραυματίες στα νοσοκομεία της Απουλίας.
πηγή:http://www.theseanation.gr/