Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

H Πειραιώς παίρνει την ΑΝΕΚ 17/12/2014


H  Πειραιώς παίρνει την  ΑΝΕΚ Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ελληνική ακτοπλοΐα η οποία με τα δάνεια και τις ζημιές της να φθάνουν το 1 δισ. ευρώ στηρίζεται εδώ και καιρό στις τράπεζες.

Η Πειραιώς που έχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο και είναι ο μεγαλομέτοχος της Hellenic Seaways, αναλαμβάνει και το τιμόνι της ΑΝΕΚ, αφού πήρε στα χέρια της το 24,5% των μετοχών της χανιώτικης εταιρείας για δάνειο που είχε δώσει στη Sea Star ύψους, 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της Πειραιώς είναι να αναλάβει ενεργό ρόλο στα διοικητικά της ΑΝΕΚ. Μία άλλη τράπεζα, η Eurobank έχει το 23% ενώ το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο είναι μοιρασμένο σε 32.000 μετόχους.



Η μεγάλη μείωση της τιμής του πετρελαίου έχει δώσει οικονομική ανάσα στις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αφού το 55% του λειτουργικό κόστους ενός πλοίου είναι τα πετρέλαια και τα λιπαντικά. Η ΑΝΕΚ, εφόσον  οι τιμές διατηρηθούν σε αυτά  τα επίπεδα για έξι μήνες θα έχει ένα όφελος 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Οκτώβριο η ΑΝΕΚ προχώρησε  σε πωλήσεις πλοίων. Έδωσε σε γαλλική τράπεζα τα πλοία  «Σοφοκλής Β.» και «Λευκά Ορη» έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ  τίμημα με το οποίο θα μειωθεί ο δανεισμός της. Στη συνέχεια η χανιώτικη εταιρεία  τα  ναύλωσε  από τη γαλλική τράπεζα.

ΠΗΓΉ:http://www.zouglaport.gr/