Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Στις φλόγες πλοίο ανοικτά της Κέρκυρας - Μεγάλη επιχείρηση εγκατάλειψης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εγκατάλειψης του επιβατικού οχηματαγωγού πλοίου «Νorman Αtlantic» στο οποίο νωρίς το πρωί της Κυριακής εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά, ενώ έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών, 45 ναυτικά μίλια απο την Κέρκυρα. Στο πλοίο, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα, επιβαίνουν συνολικά 466 άτομα.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ένα απο τα γκαράζ του πλοίου για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και γρήγορα εξαπλώθηκε.

Δίπλα στο φλεγόμενο Νorman Αtlantic βρίσκονται επτά παραπλέοντα πλοία ενώ σε ένα απο αυτά το «πνεύμα του Πειραιά» γίνεται ήδη επιβίβαση επιβατών. Η επιχείρηση εγκατάλειψης συντονίζεται απο την ελληνική και ιταλική ακτοφυλακή, καθώς το πλοίο βρίσκεται σε ιταλικά χωρικά ύδατα.

Επίσης βρίσκονται τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή αποστέλλει και ρυμουλκό πλοίο.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου η κατάσταση είναι υπο έλεγχο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά.



Ηδη η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες απο το πλήρωμα, βρίσκεται σε ύφεση, ενώ πυροσβεστικό ναυαγοσωστικό πλοίο σπεύδει στο σημείο του συμβάντος απο την Ηγουμενίτσα.

Σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Νorman Αtlantic επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση.

Ηδη στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και παρακολουθεί από κοντά την όλη την επιχείρηση, ενώ για το θέμα ενημερώνεται διαρκώς και ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους 466 επιβάτες έχασαν την ψυχραιμία τους με αποτέλεσμα τρομοκρατημένοι να αρχίσουν να πηδούν στη θάλασσα για να σωθούν και περισυνελέγησαν από ιταλικό καΐκι.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα απο την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα, 125 φορτηγά, λεωφορεία 3 84 ΙΧ, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή
πηγή: http: //www.ethnos.gr/