Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

IDC ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΖΏΝΗΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΏΝ ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

logo IDCLa foto


Ευρωπαϊκή λιμενεργατών ανταποκρίνονται στον Πειραιά για την υλοποίηση δράσεων που να αντιταχθούν της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ελληνικών λιμανιών
IDC Ευρωπαϊκή Ζώνη Δελτίο Τύπου
Πειραιάς, 25 Νοεμβρίου, 2014

IDC λιμενεργάτες από την ευρωπαϊκή ζώνη συναντήθηκαν χθες στον Πειραιά για την υλοποίηση δράσεων κατά την τρέχουσα διαδικασία ιδιωτικοποίησης στην κύρια ελληνικά λιμάνια και να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη, όπου οι πολιτικές απορρύθμισης και τα μέτρα λιτότητας που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.



Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν τις επιθέσεις σε συστήματα εργασίας λιμάνι και μοντέλα λιμάνι της απασχόλησης, και την προώθηση αποδυνάμωση των προτύπων εργασίας σε όλη την Ευρώπη, από την Ισπανία και το Βέλγιο προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πολιτικές απελευθέρωσης των αγορών που επηρεάζονται επίσης άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός της ΕΕ, όπως η Νορβηγία, όπου υπάρχουν σοβαρές προσπάθειες για την εφαρμογή του κοινωνικού ντάμπινγκ.

Η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων που επηρεάζουν τα ελληνικά λιμάνια συμβαίνει στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργασιακών σχέσεων. Η ιδιωτικοποίηση από τα κύρια ελληνικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης θα έχει ως αποτέλεσμα την εκποίηση του 67% των μετοχών των λιμένων. Αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τις λιμενικές υπηρεσίες και θα θέσει σε κίνδυνο τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ακτοπλοΐα. Επιπλέον, καθώς οι ελληνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις τόνισαν, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι παράνομες μέθοδοι που ακολουθήθηκε προκειμένου να ιδιωτικοποιήσουν τα ελληνικά λιμάνια. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της "Φιλικός Διακανονισμός" μεταξύ ΟΛΠ και PCT / Cosco, όπου υπήρχε μια προσπάθεια να ανατρέψει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο συμβιβασμός που είναι υπέρ της PCT και ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού κράτους.  
Είναι προφανές ότι το ελληνικό κράτος υποστηρίζει ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται σε χαμηλή φορολογία των μεγάλων εταιρειών και των φτωχών εργασιακών σχέσεων.

Όπως IDC συνδικάτα, καταδικάζουμε αυτό το μοντέλο. Είναι το ένα από τα δημιούργησε η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση. Υποστηρίζουμε την ύπαρξη των λιμενικών αρχών κοινό. Είμαστε ενωμένοι στον αγώνα μας για να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις σε όλους τους ευρωπαϊκούς λιμένες.

Στο εγγύς μέλλον, θα αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για να συζητήσουν τις επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην απορρύθμιση του ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος και μια ενωμένη σχέδιο δράσης θα αναπτυχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό συνάντηση λιμενεργάτες.