Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

250.000 Ευρώ πλήρωσε η Maersk για τα χαμένα κοντέινερ :13/10/2014 http://www.e-nautilia.gr/

lost-conteiner-maerskΤον Φεβρουάριο του 2014, το «Svendborg Maersk» έχασε πάνω από 500 εμπορευματοκιβώτια στα διεθνή ύδατα στον Ατλαντικό, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.
Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, περίπου 12 εμπορευματοκιβώτια εντοπίστηκαν και συλλέχτηκαν από Γαλλικά σκάφη υποστήριξης. Η Maersk αναγκάστηκε να πληρώσει 250,000 Ευρώ.
Το Ιούνιο η Δανέζικη εταιρεία ανέλαβε να εντοπίσει και τα υπόλοιπα εμπορευματοκιβώτια. Η εταιρεία ήταν υπεύθυνη για το σκανάρισμα του πυθμένα, προκειμένου να χαρτογραφήσει την περιοχή και να προσφέρει πληροφορίες στους αλιείς, ΄ώστε να αποφύγουν τα βυθισμένα κουτιά.
Για της ανάγκες της επιχείρησης η Maersk ναύλωσε το «Borda», ένα ωκεανογραφικό της Γαλλικής κυβέρνησης. Το κόστος της όλης επιχείρησης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο από την Κρατική Υπηρεσία Θαλάσσιων Υποθέσεων στη Γαλλία, το σκανάρισμα του βυθού αποκάλυψε αρκετά κοντέινερ τα οποία βρίσκονται «ομαδοποιημένα» στον βυθό της θάλασσας. Εξήρε επίσης την Δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία λέγοντας:
«Από την αρχή γνωρίζαμε ότι είναι ένα μεγάλο και σημαντικό ναυτικό ατύχημα αλλά η στάση της Maersk υπήρξε υποδειγματική. Έδειξε έτοιμη για την όλη επιχείρηση και η στάση της υπήρξε υπεύθυνη καθ’ όλη την διάρκεια».