Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο Τύπου - Αγνοεί η Κυβέρνηση το Σύνταγμα και την απόφαση του ΣτΕ για την διαιτησία 13/10/2014 http://www.gsee.gr/


Η ΓΣΕΕ απαιτεί την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση για τον ΟΜΕΔ, μια τροπολογία αντισυνταγματική, που σε καμία περίπτωση δε συνάδει με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η τροπολογία η οποία κατατέθηκε με πρόσχημα τη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ, δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στο πνεύμα και στο γράμμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και στο Σύνταγμα, περιορίζοντας την αρμοδιότητα του διαιτητή μόνον σ’ ένα μέρος της συλλογικής διαφοράς, παραβλέποντας το σύνολο των συλλογικών συμβάσεων που έχουν προηγηθεί.
Η απαράδεκτη αυτή τροπολογία ικανοποιεί αποκλειστικά συγκεκριμένες εργοδοτικές αξιώσεις και ενδεικτικό του γεγονότος είναι ότι προβλέπει για την ακύρωση μιας διαιτητικής απόφασης - εφόσον έχει προηγηθεί η διαδικασία της πενταμελούς επιτροπής - να οδηγείται κατευθείαν στο Εφετείο αντί του Πρωτοδικείου στερώντας τα μέρη από το σύνολο της δικαστικής προστασίας.
Η ΓΣΕΕ τεκμηριώνει άμεσα την αντισυνταγματικότητα της σχετικής τροπολογίας απαιτώντας την απόσυρση και τη ριζική τροποποίησή της, στην ουσία δηλαδή τη συμμόρφωση της κυβέρνησης με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ