Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Στο δρόμο για τη Γένοβα το Concordia

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/07/2014 www.e-nautilia.gr


Το τελευταίο του ταξίδι πραγματοποιεί το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, μετά από την ολοκλήρωση της 19ώρης επιχείρησης ανέλκυσης του ναυαγίου τα ξημερώματα της Τρίτης 22 Ιουλίου στο νησί Τζίλιο της Τοσκάνης.
costa_concordia_“Η επιχείρηση της ανόρθωσης ολοκληρώθηκε. Το πλοίο βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση, φθάσαμε σε κλίση 0 μοιρών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος της επιχείρησης Φράνκο Γκαμπριέλι, ενώ προηγουμένως εκατοντάδες άνθρώποι που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι -ανάμεσα στους οποίους και πρώην επιβαίνοντες που θέλουν να ξορκίσουν τον εφιάλτη που έζησαν- ξέσπασαν σε ιαχές.

Το σκουριασμένο, πλέον, κρουαζιερόπλοιο επιπλέει με τη βοήθεια πλωτήρων και ρυμουλκείται μέχρι τη Γένοβα όπου θα διαλυθεί και θα μετατραπεί σε παλιοσίδερα. Στην επιχείρηση συμμετέχει 17μελές πλήρωμα που βρίσκεται πάνω στο πλοίο, ενώ ακολουθεί νηοπομπή δέκα σκαφών.
Το Costa Concordia έχει ταξιδέψει μέχρι στιγμής 63 ναυτικά μίλια και δεν δείχνει σημάδια προβλήματος μετά από 30 ώρες στη θάλασσα, σύμφωνα με την ενημέρωση από την ιστοσελίδα του έργου το βράδυ της Πέμπτης.
Η φάλαγγα αυτή τη στιγμή βρίσκεται μεταξύ του Isola d’Elba και της Κορσικής και κατευθύνεται βορειοδυτικά με μέση ταχύτητα περίπου 2 κόμβων, καλύπτοντας απόσταση 3,7 χλμ. ανά ώρα. Οι θαλάσσιες συνθήκες παραμένουν ήρεμες, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 13 κόμβων. Οι πλωτήρες και ο υπόλοιπος εξοπλισμός σύνδεσης τους με το πλοίο έχουν δείξει μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα χωρίς σημάδια ανησυχίας.
Η παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι επίσης σε εξέλιξη, και τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμασίες στα περιβάλλοντα νερά που έγιναν το βράδυ της Τετάρτης δεν έχουν δείξει σημάδια ρύπανσης. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται από θαλάσσιους βιολόγους του Πανεπιστημίου La Sapienza, που έχουν οριστεί από την Costa Crociere και την κοινοπραξία Titan MICOPERI.
Με βάση τις επικρατούσες συνθήκες, η άφιξη στη Γένοβα αναμένεται για τρεις το πρωί της Κυριακής 27 Ιούλη.